Efectul migratiei curvelor (politice) asupra alegerilor prezidentiale in Timis

Așadar, săptămâna trecută s-au văzut și în Timiș primele efecte ale ordonanței de guvern care îi lasă pe aleșii locali să-și caute un nou partid timp de 45 de zile. Un act legislativ discutabil din punct de vedere legal, însă absolut dezgustător din punct de vedere moral, cu mari conotații electorale în ajunul alegerilor prezidențiale. Ordonanța are însă și o mică latură benefică – vorba lui Vasile Blaga – având darul să despartă bărbații de curve.

Cum era de așteptat, în Timiș, PSD și-a tras partea leului, racolând 11 primari (dintre care unul, edilul din Săcălaz, era de mult antamat), trei consilieri județeni, unul din CL Timișoara, plus o grămadă de aleși comunali, viceprimari etc. „Recolta” de traseiști a PSD este însă sub așteptările social-democraților, care au făcut presing om la om la aproape toți primarii din Opoziție. Pupăturile președintelui Titu Bojin n-au avut însă chiar efectul scontat. Cu toate acestea, nu sunt de neglijat nici cele 11 „curve” politice, care au profitat de libertatea de a-și căuta o nouă „centură”. Din cei 11 primari, șase au venit de la PDL, doi de la PNL, doi de la PP-DD, iar unul de la PNȚCD. Zece sunt primari de comune, unul singur fiind de oraș: Recaș.

Ce le-o fi promis Bojin acestora e greu de spus. Dacă nu cumva le-o fi dat plicul înainte, ca la curve. Dacă e vorba de bani de la bugetul județului, e greu de crezut că vechii primar PSD vor privi cu nonșalanță cum noii veniți vor fi racordați la conducta cu bani a CJT . Vorba deja celebrului Marcel Muia: „Noii veniți să stea pe banca de rezerve!”. Din punct de vedere organizatoric, e clar că PSD este cea mai puternică filială de partid din Timiș. Cu sau fără noii veniți. Care oricum, foarte probabil ar fi jucat tot pentru PSD. Astfel că mai mult poate fi doar un joc de imagine, dar și o competiție între filialele PSD din țară cu titlu „Cine aduce mai multe curve în partid”.

Aprioric, al doilea partid care trebuia să beneficieze de ordonanță, PLR, n-a reușit să-și tragă decât niște consilieri locali prin Săcălaz, Cenei sau aiurea. Chiar și liberalii care nu s-au mai „regăsit” în PNL au plecat direct în PSD, nu în formațiunea lui Tăriceanu. Semn că și traseiștii, cât or fi de traseiști, au un mic simț al realității. Adică, dacă tot e să trădeze, n-o să se înscrie în partidul slugă la PSD, ci se duc direct în PSD. La stăpân, adică.

Cu toate că a rămas doar fără doi primari, PNL pare a fi cel mai mare perdant al acestui mercato electoral. Asta, și fiindcă l-a pierdut pe singurul primar de oraș pe care îl avea (cu excepția Timișoarei), Teodor Pavel din Recaș. La aceștia se adaugă mulți consilieri comunali, ba chiar și o organizație întgreagă, cum e cea din Săcălaz. Liberalii au mai pierdut și un consilier județean, câștigând în schimb doi municipali. Astfel, din 18 primari pe care îi aveau în urma alegerilor din 2012, au mai rămas 16, în general edili de comune mici și foarte mici. Aceste pierderi nu miră însă pe nimeni. Ocupat mai mult cu Primăria Timișoara și lansarea primului album muzical, președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a lăsat partidul pe mâna pupilului său, Marian Vasile. Fără experiență politică, fără personalitate, Marian Vasile atrage eventual zâmbete ironice chiar în interiorul partidului. Cu el organizator din partea PNL, Klaus Iohannis ar pierde alerile și într-o comună cu populație de naționalitate exclusiv germană. S-a văzut, de altfel, la alegerile europarlamentare performanța organizatorică a PNL, care a obținut cel mai mic scor din istorie în Timiș. Ca atare, din partea PNL, Iohannis nu va avea prea multe bucurii în Timiș.

Norocul liberalilor se numește PDL, partid care stă infinit mai bine din punct de vedere organizatoric. Dacă democrat-liberalii se vor mobiliza măcar la jumătate din capacitate, vor aduce mult mai multe voturi pentru Iohannis decât liberalii. Aparent perdanți în urma campaniei de transferuri, PDL a rămas totuși cu 29 de primari. De altfel, au plecat doar edili de localități mai mici, rămânând pe baricade toți primarii de orașe pe care îi are, șase în total. Și asta, în pofida divergențelor pe care edilii le-au avut cu conducerea filialei.

Una peste alta, migrațiile politice din Timiș nu vor afecta într-o marte măsură alegerile prezidențiale. În mediul urban mare (Timișoara, eventual Lugoj), oamenii vor vota cu cine cred ei, neavând prea multă nevoie de indicațiile primarilor. Iar în mediul rural, acolo unde primarii au un cuvânt greu de spus, schimbările au fost de prea mică anvergură. Forța organizatorică a PSD nu a crescut foarte mult prin primarii racolați, iar a PDL nu a scăzut prea tare. Fiindcă PNL, repet, nu prea contează din punct de vedere organizatoric.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

alexandru alexandru a spus: (septembrie 15th, 2014 at 17:16 )

curva penala numita pavel din recas spune prin localitate ca a trecut la psd ptr binele nostru,o victima a sistemului.daca era in psd la alegerile din 2012 nu-l vota nimeni,un jeg uman

pooolica ciomica a spus: (septembrie 15th, 2014 at 17:45 )

Ma bucur ca eu nu am fost facut curva de catre domnul Ino, ca doar m-a angajat chiar matroana dumnealui, domna Nico.

alin gorscovoz a spus: (septembrie 15th, 2014 at 18:32 )

INO , te rog nu uita si performanta „senzationala” scoasa de echipa lui viceprimarului Diaconu la europarlamentare : fantoma lui Mircea Diaconu era sa obtina mai multe voturi ca PNL in Timisoara …Sa-ti propui cel putin 30% din voturi si sa realizezi aproape jumatate este totusi o performanta de cascadorii rasului ..

partinitor a spus: (septembrie 15th, 2014 at 21:40 )

Domnule Ino in ultima perioada ati devenit FF Violent (in limbaj si pareri)! Cred ca presa trebuie sa aiba si un rol educativ, dar violenta dumneavoastra este FF Daunatoare! Si sunteti FF Partinitor!

Avram a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:11 )

Domnule Ino uitati-va la ce face psd si dupa aceea sa vorbim de partea dreapta, nu este prea bine ca sa beti sprituri cu pnl-istii si dupa aceea sa dati in ei. sau ati uitat de seriile cu vin alb de pe terase :)?

Raul a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:46 )

Marian Vasile daca era asa de slab nu scotea scorul pe judet asa de mare fata de Timiosara care are primar si vice-primar! Deci baiatul este competent si demonstreaza prin lucruri vizibile, nu ivizibile ca promisiunile lui taica Bojinelu care isi aduna in jur numai clientii DNA-ului! :))

Tanase a spus: (septembrie 16th, 2014 at 10:52 )

Macar PNL a luat oamenii care i-au sustinut in CL si cand erau in PP-DD nu ca si ceilalti care se plimba ca pasarile calatoare :))

Claudia a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:02 )

Toti va luati de omul care trage enorm de mult, ma si mir cum rezista omul acesta ca il vad numai la televiziuni si reportaje ca sa ajute judetul facut praf de tomatele minune. Ino chiar asa mult il dispretuiesti pe acest tanar sau te-au prins si pe tine psd-isti cu acele treburi si te strang cu usita :D?

InoCENT a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:24 )

Draga Ino acuma bati palma cu psd-ul si tu care te declarai de dreapta, zilele trecute aveai articole ca sustii pe liberali si acuma dai in ei. ce sa intelegem noi cetatenii de aici?

Alinush a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:34 )

De acum o sa începem sa iti spunem Nino-Nino….ptc ai devenit roșu ca sirena psd-ista. Chipurile, nici nu cerți, nici nu umfli foarte tare PSD-ul, dar lovești în PNL și Marian Vasile și îi ridiculizezi maxim…Cum te mai suporți de câtă obiectivitate și deontologie dai dovadă, măi Ino Ino ?

Dea a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:41 )

Mirare ca inca nu ai inceput sa apari si tu Ninho pe la intalnirile de la arsenal Park impreuna cu ala ce i duce servieta lui Mos teaca de la pressalert, jalnic sa te iei de oamenii care trag pentru cetateni si nu pentru ei cum fac acolitii tai. pacaliciule, ce zic eu pacalici, trompeta :))!

Dina a spus: (septembrie 16th, 2014 at 11:48 )

Pacat de oamenii care trag si au ramas fara posturi din cauza celor din psd ca le stricau combinatioanele si au decis sa isi puna oamenii lor, daca ajunge ponta presedinte ramane Roamnia cu 5 mil de locuitori si pot Cristestii sa isi faca avere cum au facut si pana acuma :)!

alingorscovoz a spus: (septembrie 16th, 2014 at 12:33 )

Ino vezi ce patesti daca te legi de „maretul si inteleptul ” conducator liberal MCV … te toaca „guerilla liberala” …nu te supara pe ei vor ramane vesnic niste catelusi anonimi…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO

Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, cu susținerea Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a participat la Milano Design Week, în perioada 15-21 aprilie 2024, cu proiectul „SIT WITH ME”, prezentat la BASE Milano. Într-o lume acaparată de tehnologie, expoziția prezintă mici obiecte de stat, originale, realizate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenţii de la Arhitectură s-au remarcat la Milano Design Week 2024
Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis îl acuză pe Alin Nica, preşedintele CJ Timiş, că încearcă să saboteze orice proiect major al Timişoarei care nu-i aparţine. El a făcut referire la faptul că Nica  pus cu greu la dispoziţia Guvernului Sala Multifuncțională a CJ Timiş pentru desfăşuraea şedinţei Executivului care va avea loc joi. Joi, săptămânala...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis, atac la Alin Nica: “Încearcă să-și mascheze incompetența blocând și sabotând orice proiect susținut de oricine altcineva în afară de el”
Actualul președinte al CJ Timiș, Alin Nica, consideră că organizarea ședinței de guvern, joi, la Timișoara, este o întâlnire în scop electoral, deci ar fi trebuit să aibă loc la sediul PSD. Chiar și așa, spune că CJT va pune la dispoziția celor din guvern Sala Multifuncțională. Nica nu crede că modul în care întâlnirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deși supărat pentru modul de anunțare, Alin Nica dă Sala Multifuncțională pentru ședința de guvern
Timişorenii iubesc mersul pe bicicletă, iar asta s-a văzut în weekend, odată cu desfăşurarea unei tradiţionale curse cicliste. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, dar și susținătorii acestora au venit la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Animaţie în centrul Timişoarei, odată cu disputarea unei super-ediţii a Poli Bike Challenge/FOTO
Într-o acțiune a polițiștilor locali privind depistarea cerșetorilor și oamenilor străzii au fost identificate 16 persoane, din care două dormeau într-o fostă casierie a Retim. De la începutul anului, în baza de date a Poliției Locale au fost înregistrați un număr de 228 cerșetori și oameni ai străzii. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali au depistat 16 cerşetori şi oameni ai străzii, în ultimele zile. Au fost predaţi unui centru social
Primarul Dominic Fritz s-a prezentat, luni dimineața, la fața locului, pentru a pune în aplicare dispoziția de demolare a construcțiilor pe care le consideră ilegale de pe strada Cezar, care leagă Parcul Copiilor de bulevardul C.D. Loga. La fața locului a fost întâmpinat de un cetăţean furios, membru al unui clan de romi din oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria a demolat gardul şi alte construcţii care blocau o stradă ocupată ilegal de clanuri de romi/Video
Potrivit Politico, citat de G4Media, Claudiu Manda (PSD) a lipsit de la 43% din voturile din Parlamentul European. El este depășit doar de un eurodeputat grec aflat în închisoare. Rareș Bogdan (PNL) se situează pe locul 5 la absențele de la vot. Ce doi se află în partea superioară a listei PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Claudiu Manta şi Rareş Bogdan, în Top 5 absenteism în Parlamentul European. Cei doi sunt din nou pe lista PSD-PNL la europarlamentare
Top