Dreptate pana la capat! De ce nu se ia Stoia si de fabricile privatizate moca?

Vajnicul pensionar, ajuns printr-o ironie a sorții viceprimar al Timișoarei, pe numele din buletin Stoia Traian, s-a lansat în ultima perioadă într-o campanie privind modul în care primăria a vândut case și apartamente prin oraș pe baza Legii 112. Este cam a „n-șpea” campanie de imagine pe care Stoia o lansează, fără prea multe efecte. Dar, din capul locului, trebuie spus că nu e rău. Foarte bine, măcar să-i prindă pe toți cei care și-au tras case la prețuri de cocioabe în Ohaba Lungă. Chit că nu vor exista consecințe penale sau de altă natură. Dar să știm și noi! Chiar dacă și aici, moș Teacă e destul de parcimonios în informații concrete. (Probabil negociază întâi, apoi face „dezvăluiri”.)

Ideea este că, dacă tot e îngrijorat de modul în care au fost înstrăinate aiurea diverse imobile ale orașului, să treacă apoi la un nivel superior. Bineînțeles, după ce își termină actualele fumigene. De exemplu, să verifice modul în care au fost vândute mai multe fabrici ale Timișoarei la prețul unui butic din Mehala. Poate să o ia în ordine. De exemplu, începând cu Optica, una din cele mai faimoase întreprinderi timișorene din timpul lui Ceaușescu, dar și câțiva ani după 1990. Să vadă cum s-a făcut privatizarea, cum cumpărătorii erau obligați să păstreze și obiectul de activitate și numărul de angajați. Cum fabrica s-a închis imediat după privatizare și a fost transformată în afacere imobiliară, o parte a clădirii fiind închiriată la o instituție a statului (Fiscul).

Dacă tot e pe Buziașului, să treacă și pe la Tehnomet, fosta Autoturisme, și să ne „dezvăluie” ce tun imobiliar se pregătește acolo. Apoi să viziteze Electromotorul și să caute prețul la care a fost vândut, ce mai produce și pe ce preț a fost închiriată o parte a imobilului altei instituții de stat (Oficiul de Șomaj). Și ar mai fi și Extraceramul și câte altele, mai mici sau mari, care au lăsat în urmă mii sau zeci de mii de șomeri. Că tot e social-democrat și ar trebui să fie sensibil la astfel de lucruri. Dar poate mai interesant, că e vorba de multe clădiri, să investigheze cum s-a privatizat fostul Gastrotim. Adică peste 20 de restaurante, cofetării, localuri etc., la prețul unei „bombe” din Fabric.

Dacă tot vorbește de Corpul de Control al premierului, poate să caute și pe acolo prin arhive, dacă vrea ajutor în munca sa. Fiindcă, prin anul 2000, un fost șef al acestei instituții, un anume Ovidiu Grecea, a făcut un amplu control la Timișoara, privind privatizările. Concluzia lui: „Pe tot ce am pus mâna în Timișoara e putred!”. Și se referea strict la privatizările făcute în favoarea a doi frați și în detrimentul statutului. Adică, la prețuri de dumping! Și dacă termină cu aceste privatizări, poate să treacă și la altele. Cum ar fi cele din agricultură. Și să verifice și acolo unele privatizări. De exemplu: IAS Timișoara, Grabtim (Grabaț), Agroindustrial Voitiom (Voiteg), Betim, Tomtim, Sinagro etc. Ce mama naibii, „dreptate până la capăt”! Nu-i așa?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Marian a spus: (septembrie 27th, 2014 at 09:00 )

Ar trebui decisi prin vot direct si viceprimarul si vicep.CJ.

Ce am gasit pe jurnalul national cand am cautat Gratim... a spus: (septembrie 27th, 2014 at 22:09 )

http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/ancheta-sapte-procurori-dezgroapa-privatizarile-din-timis-50122.html
Ancheta – Sapte procurori dezgroapa privatizarile din Timis
27 Feb 2005
OBSERVATOR
Privatizarea IAS-urilor din Timis e scormonita de o echipa de anchetatori veniti de la Bucuresti. Ei urmaresc licitatii in beneficiul unor apropiati ai fostei Puteri. In acest timp, liderii locali ai Aliantei D.A. au inceput impartirea cascavalului.
O armata de procurori de la Parchetul General, sapte la numar, a descins, la inceputul saptamanii trecute, in orasul de pe Bega, in cautarea unor raspunsuri si dovezi concrete privind implicarea clientelei PSD atat in privatizarea unor IAS-uri banatene, cat si in scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete imense de teren, in mod ilegal si in scop de specula…
TIBERIU KISS

MOSIE. Casa lui Sarbu din Sinmartinu Sarbesc, cu piscina si pauni
Fara nici un fel de dubiu, multe dintre a IAS-urile din Banat care au fost scoase la privatizare de Guvernul Adrian Nastase au ajuns fie pe mana membrilor PSD Timis sau a unor rude ale acestora, fie au fost acaparate de firme care au avut sau mai au legaturi cu partidul-stat. Evident, nu ar fi fost nici un fel de problema daca clientela politica a social-democratilor ar fi platit pretul corect, in cadrul unei licitatii oneste, fara perdea. Dar una e sa cumperi fostele intreprinderi agricole cu preturi de piata, la o valoare reala a actiunilor detinute de statul roman, si alta mancare de peste e sa achizitionezi patrimoniul acestor societati la nici 10% din evaluarile specialistilor. O afacere care a mers din plin, si de pe urma careia unii membri marcanti ai PSD au avut numai de castigat!
CONTROL. Prima societate timiseana care a intrat in atentia magistratilor a fost SC Agroindustriala Grabtim SA din localitatea Grabati. La inceputul lui 2002, pentru privatizarea societatii agricole, la start s-au aliniat patru ofertanti, printre care Asociatia PAS, SC Agricola San Giorgio SRL si SC Hendel SRL, firma legata strans de portofelul fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu. Asociatia PAS a cazut la prima runda de negocieri, dar, surpriza, revine dupa o luna, din nou, in linia intai. Exact, in momentul in care SC Hendel SRL este exclusa de la negocieri, din pricina unor probleme legale. In doi timpi si trei miscari, firma Agricola San Giorgio este eliminata, iar Asociatia PAS este desemnata castigatoare. In aceeasi zi de glorie, 11 iulie 2002, salariatii Agroindustriala Grabtim cer voie ADS sa cesioneze actiunile catre SC Fangmeier SRL, societate la care Ilie Sarbu a fost actionar si administrator pana a deveni ministrul Agriculturii. Evaluata la 19 miliarde de lei si cu o productie aflata pe rod, in valoare de 16 miliarde de lei, Grabtim a incaput pe mana Fangmeier pentru suma de… 1,2 miliarde de lei!!!

DECONTUL. Ex-ministrul Sarbu si tranzactiile avizate de el au devenit subiect de interes pentru Parchetul General

FORTA MAJORA. Un alt exemplu elocvent, care a urmat acelasi scenariu al „negocierii directe cu preselectie”, este cazul SC Agroindustriala Fantanele SA, unde la start s-au aliniat sapte firme. La prima strigare, au fost eliminate cinci societati comerciale, printre care si Ariola SRL din Arad, firma apartinand unui lucrator din Vama Nadlac, prieten intim cu bucuresteanul Petre Ion, un apropiat al duetului Nastase-Sarbu. Surpriza, in faza a treia a negocierilor, SC Ariola SRL este reprimita la masa discutiilor si, dupa o zvacnire scurta, isi adjudeca SC Agroindustriala Fantanele SA, cu un pret de 18.600 lei/actiune, adica 7,9 miliarde de lei pentru pachetul majoritar. Asta in ciuda faptului ca o alta firma oferise un pret pe actiune de 84.283 de lei, adica suma globala de 35,9 miliarde! Societatea, care a incercat sa sparga piata, a fost eliminata de la licitatie pe motiv ca, in dosarul de oferta, nu s-a gasit originalul ordinului de plata cu care s-a cumparat caietul de sarcini, in valoare de 9 milioane de lei, ci… copia acestuia!!!
LANTUL AMINTIRILOR. Imediat dupa achizitionarea pachetelor majoritare, la preturi fara concurenta, celor doua societati banatene, Grabtim si Fantanele, li s-au anulat si unele datorii de miliarde de lei catre bugetul de stat. Si daca ar fi sa o luam intr-o ordine crescatoare, acceptata si de procurorii care au navalit in orasul de pe malurile Begai, de aceeasi clementa a beneficiat si SC Agroindustriala Voitim SA, dar numai dupa ce a fost achizitionata de SC Maria Trading SRL, firma unor cetateni de origine araba, mari admiratori ai doctrinei social-democrate banatene. Pe scurt, la data de 26 iunie 2003, pachetul majoritar al fostului IAS din localitatea Voiteni a fost vandut pentru suma de 3 miliarde lei, chiar daca numai culturile de cereale valorau undeva in jur de 20 de miliarde de lei. La numai doua zile dupa instrainarea societatii agricole, printr-o hotarare de guvern, Agroindustriala Voitim a beneficiat de stergerea unei mari datorii catre bugetul de stat. Asa sa tot traiesti!
CURBA PERICULOASA. Lista ar putea continua. „Uite pisica, nu e pisica” s-ar putea aplica, fara nici o remuscare, si in cazul altor foste IAS-uri banatene: Tomtim, Sinagro, Iosotim, Betim, Floratim si, nu in ultimul rand, societatii Timisoara, incaputa, printr-un intermediar de nadejde, pe mana lunga a fostului secretar executiv al PSD Timis, Eugen Milutinovici. De mentionat ca o parte din bunurile fostelor societati agricole au ajuns fier vechi, alte au fost dezmembrate, iar terenurile vandute unor cetateni italieni, care, in marea lor majoritate, se ocupa cu orice altceva decat agricultura. In fine, anexele unor foste IAS-uri au fost transformate in adevarate case de protocol. De exemplu, cum ar fi cea din Sanmartinu Sarbesc, localitate situata la 15 km de Timisoara. Casa, dotata cu o curte de 3917 mp, cu piscina si pauni, apartine, conform cartii funciare 2532, atat fostului ministru al Agriculturii, senatorul Ilie Sarbu, cat si unui fost politist, Ion Sandu. Evident, imobilul nu apare in declaratia de avere a parlamentarului!
ANCHETA CONTINUA. Ar mai fi multe de spus. De exemplu, concesionarea unor fonduri de vanatoare fundatiei „Sfantul Eustaciu”, coordonata de Vasile Carpenisan, directorul SC Fangmeier SRL Timisoara, introdus in tainele doctrinei social-democrate de Ilie Sarbu. Cinci fonduri, din care trei pe raza judetului Timis, ultima achizitie – pe raza localitatii Recas! Vorba procurorilor: animalele sunt la fel de importante ca si „lighioanele”, care s-au perindat prin conturile fundatiei, sub forma unor donatii, in plina campanie electorala a anului 2004!
TENTACULE
Senatorul PSD Ilie Sarbu a fost administrator si actionar la societatea timisoreana Fangmeier Agro Impex SRL inainte de a deveni presedintele Consiliului Judetean Timis si, mai apoi, ministrul Agriculturii. Odata cu intrarea in Guvernul Nastase, Ilie Sarbu l-a uns sef la ADS pe Cristian Candet, nimeni altul decat directorul comercial al firmei Fangmeier. Din cauza unor probleme si dezvaluiri din presa, secretarul de stat Cristian Candet a fost schimbat din functie, dupa doi ani de zile, din ordinul ministrului Ilie Sarbu. De la data de 1 mai 2002, sefia Administratiei Domeniilor Statului a fost preluata de Cornel Popa, fost angajat al aceleiasi societati timisorene, cu profil agricol.
SATELITUL
Firma fostului ministru al Agriculturii, SC Fangmeier SRL, este actionar majoritar la Handel, o alta societate timisoreana. Prin ordinul ministrului Ilie Sarbu, nr. 117/2002, privind achizitionarea unor instalatii de irigatie, subventionate in proportie de pana la 70%, satelitul ministerial a beneficiat de un ajutor de la stat in valoare totala de 3,8 miliarde de lei. Adica peste 100.000 $! De acelasi ordin al ministrului s-au mai lipit si alti clienti ai PSD Timis, Emiliana West, cu o subventie de 49,4 miliarde de lei (adica 1,2 milioane de euro!), apartinand italianului Stefano Orlandi, cunoscut prieten al ex-senatorului PSD Viorel Matei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%

O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timişoara a câştigat cel mai important meci al sezonului şi rămâne în elită

Prim-divizionara de baschet SCM Timişoara s-a impus în meciul 4 al seriei de evitare a retrogradării la Ploieşti, după o repriză de prelungiri, 87-85 şi va continua în elită aşa cum a făcut-o în ultimele patru decenii. Partida a fost extrem de echilibrată, a avut parte şi de spectacol şi de suspans până la ultima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timişoara a câştigat cel mai important meci al sezonului şi rămâne în elită
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Miercuri, în prezența reprezentantului Companiei Naționale de Investiții (CNI), a primarului Florin Bucur, a constructorului, dirigintelui de șantier, specialiștilor externi ş.a. a fost recepționată investiția ”Construire bază sportivă tip 1 în localitatea Urseni”. Valoarea lucrărilor a fost de peste 6,5 milioane de lei. Baza sportivă este situată în 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Str. Salcâmilor nr. 𝟐𝟎 și va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost recepţionată noua bază sportivă de la Urseni (comuna Moşniţa Nouă). Are inclusiv un stadion de fotbal cu 500 de locuri
„Conurbația Timișoara-Arad ar trebui să fie una dintre temele principale ale dezbaterii electorale de la aceste alegeri locale”, crede rectorul UPT. Dacă în anii 2000, Timișoara și Aradul au însemnat o importantă poartă de intrare a investițiilor străine în România, în ultimii ani, alte orașe, de nivel similar, au recuperat diferența, iar unele dintre ele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT pune pe tapet înainte de alegeri o temă cu adevărat importantă, uitată de candidaţi: Conurbația Timișoara-Arad
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un adevărat maraton folcloric cu peste 14 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri, gastronomie tradițională, eveniment care va reuni peste 200 de artiști. Sâmbătă, 20 aprilie 2024, la ora 13:00, la Căminul Cultural din Giarmata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lada cu Zestre ajunge la Ghiroda și la Giarmata. Invitați în recital la Festivalul – Concurs, Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul
O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Timp de două zile, astăzi și vineri, publicul este așteptat în vizită la Banca Națională a României. Frumoasa clădire din centrul Timișoarei își deschide porțile pentru o serie de tururi ghidate. În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediție a evenimentului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, așteptați să viziteze sediul local al Băncii Naționale a României
Peste 100 de vehicule istorice vor fi prezente, sâmbătă, la Timișoara, în Piața Unirii, la Retroparada Primăverii. De la ora zece, iubitorii automobilelor vor putea vedea pe viu câteva vehicule de valoare din istoria auto. După cum spuneam, se anunță un număr de peste 100 de vehicule istorice expuse, marea majoritate aparținând colecționarilor din Timis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă are loc Retroparada Primăverii. În Piața Unirii vor fi prezentate peste 100 de automobile istorice
La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Top