Mihail Neamtu: Cred in miracole, putem obtine un vot care sa ne duca in PE

În 2012, flutura o funie de usturoi pentru a alunga strigoii USL. Un politician atipic, Mihail Neamțu acum crede în minuni și spune că ar putea ajunge în Parlamentul European, după alegerile din 25 mai. Dacă nu va reuși această performanță, nu vede în asta un capăt de țară, deoarece Noua Republică e un proiect pe termen lung. Între timp, pentru că a înțeles anumite sensibilități, Neamțu a decis să nu mai recite în public poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, a lui Radu Gyr.

mihail neamtu

Mulţi români au rămas cu imaginea dumneavoastră din iulie 2012, când, la un miting pro-Băsescu, aţi apărut cu o funie de usturoi pentru a speria strigoii USL. Regretaţi acel gest?
Nu am cum să-l regret. Mi-am atins obiectivul. Vorbiţi despre acea scenă după doi ani. Acesta era obiectivul meu, să rămână ceva memorabil. În tradiţia folclorică românească, de Sfântul Andrei usturoiul este folosit pentru alungarea duhurilor rele. Într-o campanie mai folosim şi usturoiul, mai acceptăm şi nişte exagerări. Atunci ne-am atins obiectivul şi nu a fost o lovitură de stat pentru că au venit reprezentanţi ai SUA şi au atras atenţia asupra importanţei echilibrului puterilor, asupra autonomiei Curţii Constituţionale. USL voia să facă irelevantă poziţia Curţii asupra referendumului, dar din fericire nu a reuşit.

A doua imagine pe care o au românii despre dumneavoastră este de la geamul unui WC, la acelaşi referendum, când aţi strigat victorie după ce aţi aflat că nu s-a făcut pragul electoral…
Nu era WC. Cineva a vrut să spună că este WC din răutate, era un sediu deschis cu foarte multe calculatoare.

Pe atunci eraţi catalogat de răuvoitori ca sluga lui Băsescu, între timp relaţiile s-au schimbat. De ce?
Răuvoitorii nu pot accepta că există parteneriate care au un început şi un sfârşit. Sunt un om care m-am pus în slujba luptei pentru constituţie. Rămân convins că o constituţie corect citită presupune separaţia puterilor în stat. Cred în statul drept. Cred că am avut de-a face atunci cu o ameninţare la adresa democraţiei ce trebuia stopată. Proiectul politic Traian Băsescu se rezumă acum la Mişcarea Populară. Se identifică cu Elena Udrea, moştenitoarea prin excelenţă a proiectului lui Traian Băsescu. Eu, Mihail Neamţu, sunt cu totul altceva. Sunt o fiinţă politică construită pe altă platformă, cu alte valori, altă ambiţie şi cu o altă traiectorie. Şi mai ales cu un alt trecut.

Ce vreţi să spuneţi mai exact?
În 2005, Elena Udrea, consilier al președintelui, dădea un interviu lui Eugen Istodor. A fost întrebată ce este adevărul. Răspunsul a fost şocant: „Adevărul este ceea ce îmi convine”. Acest răspuns mă face să cred că nu suntem în aceeaşi paradigmă politică. Cred sincer că oamenii şi-au dat seama că între Noua Republică şi Mişcarea Populară sunt diferenţe majore. Exact ca între mine şi Elena Udrea. Cu tot respectul pentru ambiţia ei, cu tot respectul pentru că munceşte mult, ne despart foarte multe lucruri. Viziunea asupra statului, rolul pe care Dreapta trebuie să îl aibă, elemente de estetică, importanţa taxelor mici.
Elena Udrea a crescut TVA în contextul crizei economice, a folosit bani publici pentru cheltuieli nejustificate cum ar fi faimoasele piscine închise după două săptămâni la Câmpina. Are o viziune social-democrată când este vorba despre distribuţia banului public. Elena Udrea a fost partener al lui Gabriel Oprea şi al puşcăriaşului Gigi Becali. Traian Băsescu a decis din 2012, după ce a fost readus la Cotroceni, să parieze doar pe calul câştigător în opinia sa – Elena Udrea. Noua Republică pariază pe cu totul altceva. Pe o echipă de oameni care nu au mai făcut politică. Cu oameni precum George Mioc, Corneliu Berari şi atâţia alţii.

Eraţi un apropiat al lui Băsescu. Nu aţi încercat să-l trageţi de mânecă? Să-i spuneţi că nu este bine ceea ce face?
Preşedintele Traian Băsescu ştie de la mine că nu sunt de acord cu această moştenire şi nu am încredere în ea. A fost opţiunea domniei sale să continue. Eu am un dialog cu toţi oamenii politici. Continui să comunic cu preşedintele Traian Băsescu dacă este necesar, cu Crin Antonescu, cu Vasile Blaga. Am relaţii civilizate cu mulţi lideri. Cu Aurelian Pavelescu, cu Cătălin Predoiu. Cu Monica Macovei, cu Papahagi. În aceste raporturi apar şi diferenţele de rigoare. Preşedintele ştie cel mai bine că Noua Republică nu se confundă cu Mişcarea Populară.

Aţi mai avut curajul să recitaţi poezia lui Radu Gyr, „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, după ce aţi fost acuzat că promovaţi autori legionari?
Poate că am citat-o. Nu ştiu dacă am mai recitat-o, dar am citat-o pentru că a trebuit să explic ce s-a întâmplat. Socot că se exagerează foarte mult când se pune semnul de egalitate între creaţia şi opţiunea politică a unui artist. Să nu uităm că „Moartea căprioarei”, o poezie extraordinară, este scrisă de un comunist pe nume Nicolae Labiş, care a murit la 21 de ani, călcat de tramvai. E tragic, dar, în acest timp, alţi poeţi erau trimişi la închisoare pentru că erau creştini. Radu Gyr a executat 20 de ani de închisoare şi a fost condamnat la moarte pentru o poezie. Alţii au fost condamnaţi pentru că au recitat unele poezii. O poezie frumoasă estre frumoasă, fie că este compusă de Mihai Beniuc, Nicolae Labiş sau un poet cu simpatii legionare. Am înţeles totuşi nişte sensibilităţi ale comunităţii evreieşti şi am decis să n-o mai recit în public.

Aţi afirmat la Timişoara că locul patru pe lista pentru europarlamentare a Noii Republici este o poziţie eligibilă. Nu vi se pare că exageraţi?
Oamenii care fac politică nu au în minte decât victoria. Până la urmă, scopul meu este să mobilizez trupele până în ultima clipă, până când putem obţine şi ultimul vot. Sunt şi credincios şi cred în miracole. Cred că putem obţine un vot acum care să ne propulseze în Parlamentul European. Nu pot să determin exact câţi vom fi propulsaţi. Există o mare şansă ca Noua Republică să facă 5% la europarlamentare. Asta înseamnă 200.000 de voturi cu o prezenţă de circa 20%. Putem avea o mobilizare activă a alegătorilor de dreapta indiganţi de mizeria lui Victor Ponta.

Dacă nu faceţi 5% la europarlamentare, Noua Republică va muri?
La 33 de ani, când începi un proiect, te gândeşti la experimente de durată. Nu cred că politica se face pe termen scurt, din contră e cea mai longevivă profesie. Şi prostituţia politică e longevivă, dar Noua Republică este un proiect de durată. Vom fi fericiţi pentru fiecare vot primit, pentru că nu datorăm nimănui nimic. PMP va datora toate voturile preşedintelui Traian Băsescu, PDL va datora toate voturile actualei conduceri, dar şi unei construcţii pătate în timp. PNL va datora voturile sale multor baroni care poate, după aceste alegeri, vor face câţiva ani de puşcărie, iar PSD va datora victoria, pe care eu nu o cred, unor structuri mafiote. Noi nu datorăm voturile decât românilor.

Sunteţi decis? Candidaţi la prezidenţiale în 2014?
Este o variantă pe care mulţi dintre colegii mei au luat-o în calcul. Personal socot că dacă apare o figură politică nouă, proaspătă, credibilă, curajoasă, să aibă un impecabil parcurs profesional şi să nu aibă bube de ordin moral există varianta susţinerii unui astfel de candidat.

Vă gândiţi şi la Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu?
Ei sunt oameni care au susţinere doar din partea partidelor pe care le reprezintă. Eu vorbesc despre un candidat care să obţină susţinerea mai multor partide. Suntem dispuşi la o astfel de susţinere. Actualii reprezentaţi ai partidelor nu au capacitatea de a strânge toate voturile Dreptei.

Într-o frază, ce le promiteţi alegătorilor dacă ajungeţi în Parlamentul European?
Stat suveran şi naţional la Bruxelles, parteneriat masiv puternic şi de nezdruncinat cu Martea Britanie, cu Polonia şi alte ţări membre NATO. Lupta împotriva corupției, întărirea ANI, sprijin pentru familia tradițională şi eliminarea birocraţiei.

Ce aveţi cu clădirea Parlamentului de la Strasbourg? De ce vreți să o desfințați?
Cum cer să existe un monument al victimelor comunismului, luptăm şi pentru defiinţarea acestei clădiri a parlamentului de la Strasbourg, clădire care obligă peste 700 de europarlamentari să facă naveta de la Strasbourg la Bruxelles. Este o navetă absolut inutilă, care implică costuri de peste 140 milioane euro, decontarea biletelor, cazare, întreţinerea clădirii. Vom cere şi salarii mai mici pentru europarlamentari. Ar trebui să scadă salariul cu minimum 20%, pentru a ajunge la acea zonă de convergenţă între oamenii de rând şi demnitari. La fel, pensiile speciale ale demnitarilor europeni ar trebui desfiinţate. De asemenea, actele de corupţie din Parlamentul European ar trebui tratate cu mai multă responsabilitate. Mă indignează că PE a continuat să-i acorde diurne și salariu unui om care a fost dovedit că intermedia o şpagă. Nu pot accepta că parlamentarul austriac a făcut închisoare, în timp ce Adrian Severin a fost tolerat mai departe la Bruxelles. Vom cere ca orice parlamentar care face închisoare, ca Gigi Becali, să nu mai beneficieze de drepturile pe care le are – pensie, indemnizaţie, şi aşa mai departe.

Ce faceţi când nu faceţi politică?
Citesc, mă dau cu bicicleta, alerg şi îmi întreţin prieteniile. Ies cu prietenii la o bere. Călătoresc şi am şi o mică afacere în domeniul nutriţiei şi al unui stil de viaţă activ şi sănătos. Am aplicat acest stil de viaţă şi am slăbit 10 kilograme după campania din 2012.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (mai 19th, 2014 at 12:57 )

NEAMȚULE DU TE DRACULUI DE SPURCAT! PE PARTEA BANILOR ASTA TE INTERESEAZĂ!ROMÂNIA O ȚARĂ A POLITICI DE KKT!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

widoqq a spus: (mai 19th, 2014 at 14:49 )

Si eu cred ca poti obtine 1 vot. Al tau!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Iepurașul de Paște a început pregătirile din timp, iar în Iulius Town deja și-a instalat tradiționalul Labirint și îi așteaptă pe cei mici la cel mai dulce egg-hunt, dar și la sesiuni foto. După întâlnirea cu Iepurașul, sunteți invitați la o plimbare prin era Paleolitică, la expoziția cu dinozauri gigant și monștri marini uriași. Surprizele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town îi invită pe cei mici la egg-hunt cu premii dulci, întâlniri cu Iepurașul de Paște, dar și să descopere alte surprize la expoziția cu dinozauri gigant/Foto
Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Top