Memoriile lui Ciuhandu: vom afla cum s-a transformat un primar rezonabil într-unul blazat?

Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a devenit scriitor. În 10 iunie, el își va lansa volumul de memorii „16 ani în slujba Timișoarei”. Una peste alta, o apariție bine-venită și probabil așteptată de multă lume. Iar dacă ea va fi și sinceră, ar fi chiar de aplaudat. Din start, aș menționa că volumul ar trebui structurat (și bine delimitat) în două mari părți, respectiv prima să cuprindă cele două mandate de început, iar a doua, ultimele. Nu de alta, dar a fost o discrepanță enormă între ele.

Și aici nu poți să nu te gândești la făuritorii democrațiilor occidentale când au limitat exercitarea funcțiilor executive la maximum două mandate! Fiindcă după două mandate într-o funcție la vârf intervin rutina, blazarea, lehamitea, plictisul. Da, la noi toți se agață de încă un mandat pentru a „termina proiectele demarate”. Iată însă că nu e nicio problemă cu asta, iar Nicolae Robu taie panglici cu o incredibilă dexteritate la proiectele începute de Ciuhandu. Deci alta e problema la cei care vor mai mult și mai mult.

Și asta fiindcă intervine o boală, una extrem de malignă, atât pentru cel în cauză, dar mai ales pentru cei din jur. E vorba de „beția puterii”, o beție din care nu te scoate nici un hectolitru de moare de varză. O boală care i-a afectat pe mulți dintre cei care au ajuns la putere și în fața căreia te lupți cu șanse doar dacă ai un caracter puternic. Și nu cred că e cazul. Ca să nu mai vorbesc că, de la Montesquieu încoace, „puterea absolută corupe absolut”, iar permanentizarea la putere naște și monștri.

După cum am fost informați, lucrarea, „care nu se dorește apologia unei persoane sau a unei perioade”, va fi o sinteză a activității de 16 ani în fruntea primăriei a lui Gheorghe Ciuhandu. Perioadă în care cică ar fi coborât raiul în Timișoara: 1% șomaj, sute de milioane de euro investiții, investitori din 84 de țări, PIB de 7335 euro/locuitor, bla-bla-bla. Așa o fi, deși timișorenii nu prea au simțit pe pielea lor aceste nemaipomenite „performanțe”. Din contra, în pofida unei poziționări excepționale din punct de vedere geografic (poartă spre Occident, aeroport internațional, nivel ridicat de specializare etc), Timișoara a rămas în urma unor orașe cu un potențial mult mai mic. Dar depinde ce statistici citește fiecare!

Revenind la structurarea celor patru mandate, trebuie recunoscut că primele două au fost rezonabile, chiar onorabile. Ulterior a venit prăpădul. Primăria a devenit un poligon de încercare pentru tot felul de experimente care de care mai suspect. Nepotisme, corupție, incompetență crasă, în care au performat doar yes-manii de serviciu ai primarului. Dacă te-ai pune să scrii despre astfel de cazuri ai avea nevoie nu de un volum de 300 de pagini, precum cel de față, ci de o „epopee” de mii de pagini. Toate, având ca punct central o instituție ce se transformase într-o adevărată șandrama, sub care colcăiau mai multe găști puse pe căpătuială.

În ultimii ani n-am auzit decât smiorcăieli vizavi de faptul că nu am fi iubiți la București, problemă pe care sunt sigur că va fi abordată și în carte. Cum la fel de sigur sunt și de faptul că nu vom afla alte multe lucruri, la care timișorenii așteaptă de mult un răspuns. Ca de exemplu, de ce Timișoara s-a transformat într-o Strehaie a vestului României. Sau de ce Primăria Timișoara e numărul unu în topurile Curții de Conturi ca număr de nereguli sesizate. Sau – de ce nu? – de ce clinicile medicale plătesc chirii la clanurile țigănești. De ce s-a dorit achiziționarea de tramvaie cu 3,1 milioane de euro, când și la Praga se cumpără cu 1,7 milioane.

Sau de ce a lăsat RATT și Colterm pe butuci, cu sute de miliioane de lei datorii. Despre investițiile faraonice de la Mediu nici nu mai vorbesc, iar despre firma Cruzeiros a colegului de partid, nici atât. Sau ce să mai spui de un ditamai lift lipsă la o clădire recepționată? Și nu în ultimul rând, de ce dracu’ ne-a lăsat acvariul ăla în centrul orașului? Nu de alta, dar nici noul primar n-a putut să ne demonstreze virtuțile sale manageriale, fiind prea ocupat, mai bine de o jumătate de an, să facă să dispară monstruozitaea. Cu multă cheltuială din buzunarele timișorenilor! Dacă totuși, dl Ciuhandu va aborda sincer și „în spiritul transparenței” (cum a anunțat într-un preambul al cărții) și aceste subiecte, nu pot decât să zic: Jos pălăria! Dar nu cred…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Ioan Faur a spus: (mai 27th, 2013 at 20:12 )

Pentru ca proprietarul acvariului este fiul lui Ciuhandu. Ciuhandu si Robu s-au inteles intre ei, aceeasi gasca de gangsteri conduce in continuare Timisoara: tiganii, securistii, fratii Cristescu – al caror tata a fost profesor la medicina si la Revolutie a fost acuzat public la televizor de un student arab ca a luat 1600$ pentru lucrarea de licenta, si vechi tovarasi din partid, militie si oportunisti de tot felul.

Da, alegerile locale au fost o farsa, transferul de putere si protejarea reciproca a afacerilor s-a asigurat de catre Ciuhandu si Robu !!!

Ion a spus: (mai 28th, 2013 at 09:20 )

Destul de simplu. Dupa primele doua mandate Ciuhandu si-a pierdut sustinerea din Consiliul Local si nu a mai putut sa-si impuna punctul de vedere. PNTC-ul a pierdut procente continuu, Ciuhandu s-a certat cu Borza si Ostaficiuc si a fost nevoit sa apeleze la alti parteneri de coalitie: PNL, PSD. Asa a fost nevoit sa serveasca si prietenii PD si prietenii PNL si prietenii PSD. Adica pe toti care vroiau sa se serveasca din acest oras!! Daca mai adaugi si centralismul excesiv al acestui stat (adica primaria trebuie sa ia ppentru orice besina avize de la vreun minister) ai reteta perfecta pentru dezastru.

SAM a spus: (mai 28th, 2013 at 18:15 )

pentru siguranta,prosperitatea si linistea camarilei politice, ciuhandu a initiat la timisoara contrarevolutia de catifea

sunt uimit a spus: (mai 29th, 2013 at 22:27 )

daca nu spune nimic de distrugerea si batjocorirea unor”branduri” timisorene: Ilsa,Fca de lapte,Kandia,Fructus,UMT,Electrotimis,Detergenti,Dermatina,Extraceram,Ambalajul,6 martie,Baterii,Mobila Banatului,POLI , etc,etc,etc cu astea trebuia sa inceapa!

Ian a spus: (mai 30th, 2013 at 16:06 )

@sunt uimit: Kandia a fost privatizata de statul roman, iar dupa ce fabrica a fost vanduta de cateva ori, ultimii proprietari (adica cei care au cumparat initial Excelent Bucuresti, iar recent Primola) au decis sa inchida fabrica. CE LEGATURA ARE CU PRIMARIA? La fel cu celelalte fabrici.

Tu pe ce lume traiesti? Ai cat de cat habar despre atributiile primarului, consiliului local, parlamentului, guvernului?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top